Zo reinigt en onderhoudt u parket en Lindura houten vloeren

Hoe vaak moet ik een houten vloer oliën? Welke olie moet ik gebruiken? Heb ik een speciaal schoonmaakmiddel nodig of volstaat het als ik gewoon water gebruik? Maakt het daarbij uit of mijn parketvloer geolied of gelakt is? Parket is een houten vloer en heeft daardoor iets meer onderhoud nodig dan een laminaatvloer of een design- of vinylvloer. Onze stap-voor-stap-instructies maken het juiste onderhoud en de reiniging van parket heel eenvoudig (overigens geldt dezelfde werkwijze voor Lindura houten vloeren).

Parket is een vloer van het natuurlijke materiaal hout. Om ervoor te zorgen dat u nog lang plezier hebt van uw parketvloer, moet u deze uiteraard regelmatig schoonmaken (net als elke andere vloer). Voor niet al te vuile vloeren, kan het volstaan water of een stofzuiger te gebruiken. Naast reiniging, speelt ook onderhoud een belangrijke rol. Daarbij maakt het niet uit of u een parketvloer met olie of lak op het oppervlak hebt gekozen. Geolied parket moet regelmatig opnieuw worden geolied. Voor parket dat met lak is verzegeld, bestaan er ook speciale reinigingsmiddelen die specifiek voor dit soort vloeren zijn samengesteld. Het reinigen en onderhouden van uw parketvloer of Lindura houten vloer doet u zo:

Stap 1: Eerste reiniging na het leggen


Na het leggen van de vloer moet u hem vóór het eerste gebruik een grondige reiniging laten ondergaan ('eindreiniging'). Daarbij verwijdert u stof en vuil dat bij het leggen is ontstaan, en u bereidt de vloer voor op het toekomstige gebruik. Voor het reinigen van natuurgeolied MEISTER-Longlife-parket kunt u het beste CC-Hout Zeep gebruiken in een verhouding van 1:200 verdund met water. Om gelakt Longlife-parket te reinigen gebruikt u CC-Parket- en Kurkreiniger. De vloer dient licht vochtig te worden afgeveegd met een dweil die niet pluist en die in deze oplossing is uitgewassen en goed is uitgewrongen. In sterker belaste woonruimtes, zoals hallen, keukens, eetkamers, open woonkamers met directe uitgang, en in commerciële ruimtes adviseren we bij natuurgeoliede oppervlakken vervolgens een behandeling met een verzorgende olie.

Overigens is het niet noodzakelijk de parketvloer te verzegelen. MEISTER-vloeren zijn standaard woonklaar behandeld en verzegeld. Voor vragen over onverzegeld parket (ruw hout) kunt u terecht bij uw fabrikant.

Stap 2: Regelmatige reiniging

Om dagelijks vuil te verwijderen en de vloer doorlopend te reinigen, volstaat het droog schoonmaken met stofzuiger of bezem. Bij sterk vervuild parket en voor de regelmatige reiniging en verzorging kunt u als schoonmaakmiddel het beste CC-Hout Zeep of Parket en Kurk Reiniger gebruiken in een verhouding van 1:200 verdund met water. Dweil de vloer gewoon licht vochtig – net als bij de eerste reiniging – met een niet pluizende dweil die in deze oplossing is uitgewassen en goed is uitgewrongen. Maak geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze het houten oppervlak kunnen aantasten. Er duiken steeds weer absurde verzorgingstips op, zoals het schoonmaken met zwarte thee. Dit raden we uitdrukkelijk af! Maak uitsluitend gebruik van speciaal voor parket aangeraden schoonmaakmiddelen.

Stap 3: Onderhoud: Opfrissen en bij-oliën (ca. 1 × per jaar)

Om uw natuurgeoliede MEISTER-parketvloer nog lange tijd mooi te houden en bij het optreden van eerste slijtageverschijnselen, adviseren we een opfrisbeurt met olie, bijv. de perfect op de vloer afgestemde CC H2Oil. Reinig de vloer bij normaal vuil eerst met CC-Hout Zeep (1:200), bij grotere oppervlakken het beste met een eenschijfs-polijstmachine. Vraag uw plaatselijke dealer waar u zo'n apparaat kunt huren! Zodra het oppervlak volledig droog is, brengt u het onverdunde onderhoudsmiddel CC H2Oil dun en gelijkmatig aan met een niet pluizende dweil. Laat het oppervlak vóór gebruik minstens 12 uur drogen. Bij sterkere belasting adviseren wij de vloer nog eens met een geschikte verzorgende olie te oliën. Voor het kwaliteitsbehoud en de bescherming van gelakte en mat gelakte oppervlakken adviseren we het parket te verzorgen met CC-Parket en Kurk Mat.